Kinnekulle: Flyhovs hällristningar

I närheten av Husaby kyrka hittar man Flyhovs hällristningar. Det är mer än 3000 år gamla ristningar som legat gömda under jorden fram tills ca 1889. Här ristade bronsåldersmänniskor in mönster och figurer. Varför? Ja det kan man bara gissa. Man vet egentligen inte varför dessa ristningar finns här om det kan varit en helig rituell plats. Spännande är det ändå.

Flyhovs hällristningar på berget finns med hos platåbergens geopark , Unesco Global Geopark

Dessa hällristningar räknas till den största i Västergötland med närmare 500 figurer och tecken. Här kan man se människofigurer, hjul, skepp, fotavtryck, djur, cirkelkors, skålgropar sk älvkvarnar mm. Den mest berömda är Yxguden som är internationellt känd. Här syns även människoliknande figurer med fågelhuvud, svärd och resta penisar. Hm.. första kända erotiska lektyren?? Nej skämt och sido . Dessa män brukar tolkas som shamaner eller liknande och hade med fruktbarhetsgudar att göra liksom gravida kvinnor som kan synas på hällsristningar.

Den berömda Yxguden till vänster. Skålgropar/älvkvarnar i små klungor, cirkelkors och fotsula
Cirkelkors

Tänk på att inte gå på hällarna och att detta är privat mark så visa hänsyn. Det finns en stor parkering att stå på och fikakorg är väl alltid trevligt att ha med.

/eMJis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *