
Kinnekulle: Husaby kyrka
Husaby kyrka får här ett eget inlägg då det finns så mycket att skriva om den. Förra året när vi var här pratade vi med en av guiderna och det kan vi verkligen rekommendera! Vad mycket kunskap! Fick reda på mer under den stunden än alla år vi varit här och kikat själva.
Då vi bodde relativt nära var detta ett lagom utflyktsmål när barnen var små. Mina barn har fått åka med mig på många kyrkoutflykter då det fanns så mycket att titta på samt att det var gratis. En gullig kommentar från min dotter var när vi var inne i en kyrka och hon gjorde kopplingen ”Fadern, sonen och den heliga anden” för rätt var det var sa hon om Jesus på korset inne i kyrkan: ” Är det pappan som hänger där?”
Åter tillbaka till Husaby kyrka. Här döptes vår första kristna kung Olof Skötkonung runt år 1008 av biskop Sigfrid. Därav namnet Sankt Sigfrids källa. Den finns kvar än idag och används. På stenarna runt om källan har våra kungligheter ristat in sitt namn.




th: Korsranket som delar av koret och långhuset.
Själva kyrkan är från 1100-talet och är vår första domkyrka. Innan fanns här en stavkyrka.
Det finns många äldre interiörer att kika på. I koret kan man se de ursprungliga takmålningarna från 1300-talet övriga är från restaureringen i början på 1900-talet. Här finns också en Madonnatavla och två altarskåp från 1300-talet. Korsranket är kvar från medeltiden och delar av koret och långhuset. Altaret och dopfunten är från 1200-talet och även Sveriges äldsta möbel, biskopsstolen även från 1200-talet. 1671 skänkte Magnus Gabriel de la Gardie altartavlan till Husaby kyrka, utförd av den flamländske skulptören Georg Baselaque.


th: kyrkan mot väster

th: Dopfunten i sandsten från 1200-talet

Vi har ju talat om att här finns en duktig smed, Therese och här i kyrkan har hon tillverkat ljusbäraren.
På andra sidan vägen finns ruinerna efter den kungsgård som Olof Skötkonung donerade till missionsbiskopen Sigfrid. Därefter har den varit biskopsgård. Husaby var biskopssäte fram tills dess att Skara övertog den rollen.
Det finns två stora stenkistor vid ingången som sägs tillhöra Olof Skötkonung och en biskop. Nedan en bild på kistorna från Suecia antiqua et hodierna av Elias Brenner/ Erik Dahlberg
Suecias sida var riktigt rolig att kika på. Här står det även på latin:
Det kan komma mer bilder under dagen. Håller på att leta fram dem ur gömmorna…. På återseende!
/eMJis

